free counters

2009. június 26., péntek

Elhunyt Michael Jackson



Az amerikai televíziós csatornák megszakítottak adásukat, amikor arról értesültek, hogy Jacksont Holmby Hills-i bérelt luxus házából csütörtökön, helyi idő szerint 12.20-kor szívelégtelenség miatt már eszméletlenül szállították a UCLA egyetem korházába. Egy órás drámai találgatás után, a Los Angeles Times értesülése alapján bejelentették, hogy a pop királyát 42 perces életmentés után sem tudták a kómából feléleszteni.

Jackson júliusban induló hároméves, ötven fellépést magában foglaló világkörüli koncertturnéjára készült trénerjével a Los Angeles-i Staple Stadionban, de úgy tűnik, hogy a napi hat órás komoly fizikai megterhelést már nem bírta. A sokszoros plasztikai műtéten átesett, törékeny alkatú, túlgyógyszerezett sztár a gyengélkedés több jelét is mutatta, de egészségi állapotát mindig is homály fedte. Az énekes környezete cáfolta a brit sajtó azon értesülését is, hogy Jackson bőrrákban szenvedett volna.



Halálának hírére a korház és Los Angeles-i háza előtt hatalmas tömeg gyűlt össze. A Hollywood Boulerard-i Jackson-csillagot virágerdő borította el. Az amerikaiak Elvis Presley és John Lennon halálát követő hasonló megdöbbenéssel fogadták a pop királyának korai távozását.

A csodagyerekből a pop királyává előlépett különleges hangú és virtuóz tánctudású énekes korának legizgalmasabb, legnagyobb hatású és legellentmondásosabb figurája volt. Pályáját a családi vállalkozásban működtetett Jackson 5 együttes tagjaként 11 éves korában kezdte, majd 1971 indította szólókarrierjét. Stúdióalbumai, mint az Off the Wall (1979), Bad (1987), Dangerous (1992), HIStory) (1995) világsikert arattak, az 1982-ben kiadott Thriller minden idők legnagyobb példányszámú lemeze lett. Koncertjei rajongók millióit vonzották, a világ egyik legnépszerűbb pop sztárja szinte minden zenei kitüntetést elnyert.

Különös életmódjával, műtéteivel, furcsa házasságaival és kapcsolataival, a gyermekekhez való vonzódásával pletykák, vádaskodások állandó céltáblájává vált. 2005-ben gyermekmolesztálási perben állt a bíróság elé, a tárgyaláson ugyan felmentettek, de a gyermekparadicsomnak épített, szeretett Santa Barbara-i birtokától, Neverlandtől meg kellett válnia.

Az azóta visszavonultan élő Michael Jackson az idei koncertturnéval kívánta megtépázott hírnevét visszaszerezni. Június 25-én is erre készült.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése